Enlem ve Boylam 48 - İbadet Bilinci

Merhaba değerli dinleyenler, yine yeni bir "Enlem ve Boylam"da, 48. "Enlem ve Boylam"da, "Envaiçeşit Müzik ve İçerik"le, Ağustos 2012 itibariyle huzurlarınızdayız.

Dinlemek için: Enlem ve Boylam 48 (Ağustos 2012)

 

Enlem ve Boylam, Mustafa Birgin

Bölüm: Enlem ve Boylam 48 (Ağustos 2012)
Hazırlayan ve Sunan: Mustafa Birgin
Boyut: 40 MB
Süre: 34 dk.
Tür: Podcast
Teknik Özellikler: MP3, 160 Kbps, 44 KHz, Stereo
Fon Müzikleri:
Dhafer Youssef - Malak (1999) - A Kind of Love
Dhafer Youssef - Malak (1999) - L'Ange Aveugle
Suspense_Slow_Dark_Textural.mp3

Akış Çizelgesi:

Zaman Bölüm Açıklama
00 Giriş Açılış sinyali (Müzik: Vasil Hadzimanov - Zivota mi - Krstacko oro (live))
03 Uzun Yol Mart 2012'de gerçekleştirilen, "İbadetlerin Anlamı" temalı bir söyleşidir.
33 Çıkış Kapanış sinyali (Müzik: Balkan Tribes - Stay)

Gelen yorumları değerlendirme anlamında yapılan ek bir bölüm:

  • Uzun Yol - Nefis (Kasım 2012)
    Konu: Nefsin kötülüğü emreden yönü olan hevanın reddedilmesi ve nefsin iyiliği emreden yönü olan vicdanın kabul edilmesi.

Bağlantılar:

Bu sayfa, 31.08.2012 tarihinde yayınlanmış ve 10592 defa görüntülenmiştir.
Oyla!
9,1 (3 oy)
Abonelik Bilgisi
Yorumlar
umman 2012-11-21 10:02:53 Bildir!
Bir hafta kadar önce bir rüya görmüştüm.Rüyamda sevgili mbirgin bendenize bir hediye sunuyor ve şöyle diyordu 'ömür boyu unutulmamak dileğiyle...'.
Demek böyle bir hediye alacakmışım.

Sevgili mbirgin ve Sefer Yeşil Bey, çook teşekkür ederim.Sorularımı dikkate aldığınız, yanıtlaığınız ve buna özel bir program kıldığınız için.Dilerim diğer dinleyenler de faydalanırlar.

Sevgili nefha,

Hayal etmesi eğlenceli bir örneklendirme yapmışsınız. Haklısınız Sayın Yeşil anlatınca her şey yerli yerine oturuyor.

Anlatımda çok güzel tanımlamalar vardı. En çok beğendiklerimden biri 'vicdan Allah'ın bizdeki sesidir'.

İçimizdeki tüm seslerin vicdanımızdan gelmesi dileğiyle...
nefha 2012-11-19 18:26:59 Bildir!
Bir kez daha anladım ki duymak ve dinlemek aynı şey değil..

Öncelikle sevgili umman'a teşekkür etmek istiyorum. Kendisi dinlemekle kalmayıp konu üzerine düşünerek, önemli noktaları keşfetmiş. Böylelikle aslında hepimizin düşünmesi gereken çok önemli bir soru'nun cevaplanmasına vesile olmuş, takdir edilesi doğrusu..

Değerli Sefer Yeşil Bey kavramları öyle berrak, pürüzsüz açıklıyor ki dinlerken gerçekten heyecanlandığımı hissediyorum..Maşallah.
Sefer Bey'i dinlerken gözümde şöyle bir manzara canlanıyor bazen.. Hani filmlerde olur ya.. Bir odada herşey dağılmış, yerle bir olmuştur. Raflar devrilmiş, kitaplar etrafa saçılmış, mobilyalar ters dönmüş ve bir vazo kırılmış, içindeki çiçekler etrafa dağılmıştır.
Tam bu esnada film geri sarar. Bir el dokunmaksızın eşyalar havada döne döne yerlerini bulur ve yerleşir. Kitaplar rafa dizilir, mobilyalar yerleşir, vazonun kırılan parçaları bir araya gelir ve çiçekler dökülen suyu da alarak vazoya döner.. Şimdi herşey yerli yerindedir..

İşte Sefer Bey anlatınca da aynı manzara oluşuyor sanki.. Zihnimde yığılı duran kavramlar birer birer raflarına yerleşiyor..

Değerli m1gin naçizane fikrim; bu söyleşiyi 30 gün sonrasında da kaldırmayınız. Zannediyorum Sefer Bey'in söyleşilerinin bulunduğu bi bölüm var oraya ekleyebilirsiniz. Enlem ve Boylam'ın bu bölümü kaldığı sürece, bu önemli açıklamalara da ulaşmak isteyen birileri de olacaktır diye düşünüyorum. Emeklerinize sağlık..
m1gin 2012-11-19 00:48:15 Bildir!

Ve, bir önceki yorumumumda söz ettiğim üzere, 2-3 hafta evvel Sefer Bey ile bir araya gelme durumumuz oldu. Ve tabiki "Enlem ve Boylam"da değerlendirilmek üzere birkaç "Uzun Yol" bölümü de yaptık.

İlk bölümde gelen bazı yorumlara hızlıca değinerek yeni bir konuya girmeyi düşündük. Ne var ki evdeki hesap çarşıya uymadı... :)
Bunun üzerine Sefer Bey; anlatmaya çalıştığı sistemin dışında kalmış olabileceği gerekçesiyle, o bölümü "Enlem ve Boylam"da yayınlamaya gerek olmadığını ifade etti.

İyi ama emeklerimiz boşa mı gitsindi? Buna razı gelemezdim işte. :P
Böylece, ilgili bölümü umman'a özel mesaj olarak göndermeyi düşündük...
Ancak ben; umulur ki başka arkadaşlar da istifade edebilir düşüncesiyle, bunu genel bir mesaj şeklinde ilişkili olduğu bu konuya eklemeye karar verdim. :)

Şunu hatırlatmak isterim ki; bölümün uzun bir süre yayında kalıp kalmayacağından emin değilim... Ama yine de, en az 30 gün süreyle erişilebilir durumda kalmasına dikkat edeceğim.

Ve buyurun...

Konu: Nefsin kötünlüğü emreden yönü olan hevanın reddedilmesi ve nefsin iyiliği emreden yönü olan vicdanın kabul edilmesi.

m1gin 2012-10-09 02:12:46 Bildir!

İlginiz, beğeniniz ve güzel değerlendirmeleriniz için teşekkürler sevgili arkadaşlar.

Sefer Yeşil Bey şimdilerde asker... Ancak sanırım bu ay sonunda kendisiyle bir araya gelme ve belki birkaç yeni "Uzun Yol" bölümü yapma şansımız olabilecek.

Buradaki yorumları kendisine hatırlatacak ve yeni konuları bunlar ışığında belirlemesini isteyeceğim. En azından bir bölümde bunlar işlenebilir sanki.

Doğrusu biz de, sizcileyin değerli bir üyemiz bulunduğu için mesruruz, ey umman; birlikte nice yıllara... 

Önceki günlerde karşılaştığım ve hoşuma giden bir ifadeyi aktarayım:

Çevrem çok geniş diyenlere kısa bir not: 10 tane 10 kuruş da 1 lira eder, 2 tane 50 kuruş da.

Bunun üzerine sitemizin nadide üyelerini hatırladım tabiki. Sayıları az olabilir; ancak kendileri nitelikli ve ağırdırlar. :)
Bu vesileyle tüm aktif üyelerimize muhabbetlerimizi ve saygılarımızı sunmuş olalım...

umman 2012-10-09 01:46:22 Bildir!
Siteye üye oluşumun üzerinden, bir yıl, bir gün,bir saat, 16 dakika geçmiŞ.Üye olmamdan ötürü hiç pişmanlık duymadığım bu güzel site için teşekkürler....

Yine seçkin bir bölüm.Müzikler ve final etkili olmuş.

Ders sayısı 200 civarında olduğu için mi, anlatım ayrıntıya girilmeden yapılmış?Aslında namazın rükunlarının ve hac, zekat ve diğer şartlarla olan evrensel bağlantısına daha ayrıntılı değinilmeliydi.

Namazın şartlarının evrensel oluşu ilkesi çok ilginçti.Özellikle hadesten taharet ve setr-i avret meselelerine yaklaşımı çok etkileyici buldum.

Merak uyandıran noktalar;

-Haccın rükunları ile namazın rükunları arasındaki benzerlikte....'Arafat, namazdaki rükuya tekabül ediyor' deniliyor. Oysa kıyam'a daha uygun değil midir?

-Yine namaz ile ilgili olarak, 'yeryüzüne adaletin yayılması için namaz...' neyi ifade eder. Namaz-adalet ilşkisi nasıldır?

-Son olarak;yalnızken yalnız olmadığımız meselesiyle alakalı olarak....İnsan iç dünyasıyla iletişime geçtiğinde; acı-tatlı, iyi-kötü taraflarını keşfediyor.Peki ama insan içindeki kötüye nasıl iman ettirebilir?
winnipeg 2012-09-01 02:03:14 Bildir!
Beklediğim gibi çok güzel olmuş.Fakat ilk cevap yazan şerefine nail olamadık  pem-bkarinca daha bir atak çıktı:)
Sefer Yeşil bey den de Allah razı olsun.Ne güzel bir üslup ve yorum farkıdır o! Birkaç kesit sunayım izninizle...
   " Ağaç " kavramı üzerinden işlenen bu konuşma da kökler "iman" gövde ise "ibadetle" özdeşleştirilmiş.
  Namazın "oruç,zekat ve hac'la" ilişkisi kısa geçildiği söylensede etkileyiciydi.Ve hele namazın farzlarından "setr-i avret" yalnız uzvun örtülmesi değilmiş(bu açıdan hiç bakmamıştım, ilginç)...
  He, birde" hadesten taharet" ve o hadis;      "Yeryüzü bana mescid kılındı.".....merakla diğer şartların açıklamasını bekliyorum Sefer bey'den:)
  Abdeste farklı bir bakış.... ve... ve... ve... ,bitmiyor yahu:)Çok dolu bir program olmuş m1gin teşekkür ederiz:)
               .....                                          
Sefer beyin, kısa bir araştırmayla "Konya-Güzel Sanatlar Fakültesi-Geleneksel Türk Sanatları" mezunu olduğunu gördüm, şaşırdım.Acaba kendileri ne işle uğraşmaktadır, merak ettim.
                ......                                                      
  Ve son olarak Yunus Emre'nin o güzel  mısralarını sizden dinlemek gerçekten güzeldi ve hazır aşk'a geldik bende Yunus Emre'nin çok sevdiğim dizelerini yazayım:)
"Ezelinden var idi canımda bu aşk odu(ateşi),
Eşkere(aşikar) etmez idim bilirdimki dost kodu

Dört  kitabı okuyan bulmadı aşka çare,
Ne beyler ne sultanlar ne müderris ne kadı,

Ben razıyım bu yolda günde bin kez yanarsam  
Şekerden dahi tatlı şirinden aşkın tadı..."
                 .....                                                              
        "Allah sana sundum elim."    
         ....Elhamdulillah...
pem-bkarinca 2012-08-31 21:53:55 Bildir!
Emeğinize sağlık değerli m1gin, yine muazzam bi program olmuş, tebrikler..
Allah biliyor ya gönlümden bu ayki Enlem ve Boylam'da da yine Sefer Yeşil beyle bi söyleşi olsa diye geçmişti:)

Sefer Beyi ilk kez (bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine) Enlem ve Boylam 41'de dinlemiştim.Konuşurken ifadelerini o kadar doğru ve yerinde kullanıyordu ki, o anda aklıma gelen soruların cevaplarını konuşmasının devamında bulabiliyordum.Daha ilk dakikalarda anlattığı projeye hayran oldum diyebilirim..

Zaten sitenizle de Sefer Yeşil Bey'in diğer söyleşilerine ulaşabilmek maksadıyla tanıştım.Hatta Enlem ve Boylam'ı yalnızca bu söyleşilerden ibaret zannetmiştim :)

Allah, Sefer Bey'i ve bu projeye hizmet edenleri yolunda muvaffak eylesin.. İnşallah bizlere de bigün bu eğitimi almak ve projeye katkıda bulunmak nasip olur.Sözü edilen internet sitesini dört gözle beklemekteyim..

Bu arada müzik seçimlerinizi sevdim.ayrıca son dakikalarda okuduğunuz o -beyit mi demeliyim?- çok içten okumuşsunuz ve sesinize yakışmış doğrusu..
Daha iyilerine erişebilmek temennisiyle, Selametle kalınız...
Kullanıcı Adı:
Parola:
Bilgi Hatırlatma Yeni Üyelik
İletişim | Kullanım Şartları | Reklam Bilgileri | Tüm Üyeler | Ne Nasıl Yapılır? | Arama | RSS | Twitter | Facebook | Youtube

Son Üyeler: Gakk, busbus, siyamiaytar, 1234123123123, Siyami,
Son Oturumlar: